De mega concurrent

Parket in huis, dít moet je weten!

Geplaatst op

Parket is een prachtige vloerkeuze die een warme en elegante uitstraling aan je huis geeft. Het onderhouden van parket vergt wel enige zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat het jarenlang mooi blijft. Hier zijn een paar essentiële tips voor het onderhouden van je parketvloer.

Stof en vuil verwijderen 

Ten eerste is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen of te vegen. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen die de vloer kunnen beschadigen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelkop om krassen te voorkomen. Als je liever veegt, gebruik dan een zachte bezem.

Hoe parket schoonmaken? 

Het schoonmaken van parket doe je het beste met een lichtvochtige doek. Gebruik nooit te veel water, want parket kan niet goed tegen vocht. Te veel water kan ervoor zorgen dat de vloer gaat uitzetten of kromtrekken. Een lichtvochtige microvezeldoek is ideaal. Voeg een beetje parketreiniger toe aan het water voor een grondige reiniging. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de afwerking van het parket beschadigen.

Voorkom krassen 

Plaats viltjes onder de poten van meubels om krassen te voorkomen. Dit is een simpele maar effectieve manier om je parketvloer te beschermen. Wanneer je meubels verschuift, til ze dan op in plaats van ze over de vloer te schuiven. Dit voorkomt lelijke strepen en krassen.

Gordijnen en vloerkleden tegen zonlicht 

Direct zonlicht kan je parket laten verkleuren. Probeer direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden door gebruik te maken van gordijnen of zonwering. Als je vloerkleden gebruikt, verplaats deze dan regelmatig om kleurverschillen te voorkomen.

Houd de luchtvochtigheid in je huis in de gaten

Parket kan reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid door uit te zetten of te krimpen. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid stabiel te houden, vooral in de winter wanneer de lucht vaak droger is door de verwarming. Zo gaat je vloer een stuk langer mee. 

Vlekken en morsen vloeistof snel aanpakken

Als je vlekken op je parket krijgt, handel dan snel. Veeg vloeistoffen onmiddellijk op met een zachte, droge doek. Hardnekkige vlekken kun je behandelen met een speciaal daarvoor bedoelde parketreiniger. Volg altijd de instructies op de verpakking van het schoonmaakmiddel.

Laat je parket behandelen

Het is ook aan te raden om je parket eens in de zoveel tijd opnieuw te behandelen. Afhankelijk van de afwerking van je vloer, kan dit in de vorm van oliën, lakken of waxen zijn. Deze behandeling helpt om de beschermende laag van je parket te vernieuwen en verlengt de levensduur van je vloer. Parket schuren Hoofddorp zorgt ervoor dat je snel weer een mooie vloer hebt. 

Slijtage 

Daarnaast is het goed om te weten dat parket gevoelig is voor slijtage, vooral in drukbezochte ruimtes. Overweeg om op deze plekken extra bescherming aan te brengen, zoals een deurmat bij de ingang om vuil en vocht van buiten op te vangen.

Regelmatig onderhoud en een beetje preventieve zorg zorgen ervoor dat je parket er altijd op zijn best uitziet. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jarenlang genieten van een prachtige, duurzame parketvloer in je huis.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over woondesign een aanverwante onderwerpen. Leuk voor de nodige inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ demegaconcurrent.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden