De mega concurrent

Kogelkraan | voordelig en makkelijk

Geplaatst op

Een kogelkraan kopen? Neem contact op met ebora.nl. Wil je meer te weten komen over kogelkranen en hoe deze kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen? In deze tekst zullen we uitleggen wat een kogelkraan is, welke voordelen het heeft en waarom het een goede keuze kan zijn voor bepaalde toepassingen.

Wat is een kogelkraan? 

Een kogelkraan is een type kwartslagklep dat gebruik maakt van een holle, geperforeerde en draaibare kogel om de doorstroming te regelen. Wanneer het gat van de kogel in lijn is met de doorstroming, is de kogelkraan open. De kogelkraan is gesloten wanneer de kogel 90 graden wordt gedraaid door de handgreep van de klep. De handgreep ligt plat in lijn met de doorstroming wanneer de kogelkraan open is en staat loodrecht op de doorstroming wanneer de kogelkraan gesloten is. Dit maakt een eenvoudige visuele bevestiging van de status van de klep mogelijk.

Wat zijn de voordelen van kogelkranen? 

Kogelkranen hebben verschillende voordelen. Ze zijn duurzaam, presteren goed na vele cycli, zijn betrouwbaar en sluiten veilig, zelfs na een lange periode in dezelfde stand. Daarom worden kogelkranen vaak gebruikt voor afsluit- en regeltoepassingen, waarbij ze de voorkeur krijgen boven globe en klepafsluiters. Het bedieningsgemak, de reparatie en de veelzijdigheid van de kogelkraan maken deze geschikt voor uitgebreid industrieel gebruik, met drukken tot 1000 bar en temperaturen tot 400 °C, afhankelijk van het ontwerp en de gebruikte materialen. De afmetingen variëren gewoonlijk van DN15 tot DN200. De kogelkraanhuizen zijn gemaakt van metaal, kunststof of metaal met keramiek. Drijvende kogels zijn vaak verchroomd voor duurzaamheid.

Nadelen van een kogelkraan?

Een nadeel van een kogelkraan is dat deze het water in de middelste holte opvangt in gesloten toestand. In koude klimaten kan het water bevriezen en de zijkanten van de kogelkraan doen scheuren. Een oplossing hiervoor is de “vriestolerante kogelkraan”. Dit type kogelkraan is voorzien van een vorstplug aan de zijkant, zodat in het geval van een vorst, de vorstplug breekt (fungeert als een breekplaat), waardoor een eenvoudige reparatie mogelijk is. In plaats van de hele kogelkraan te vervangen, hoef je alleen maar een nieuwe vriesstop in te schroeven.

Kogelkranen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder messing, roestvrij staal, staal, gietijzer, nodulair gietijzer, koolstofstaal en verschillende soorten plastic, zoals ABS, PVC-U, PVC-C, PP, PE, PVDF, PTFE en PFA

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over woondesign een aanverwante onderwerpen. Leuk voor de nodige inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ demegaconcurrent.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden