De mega concurrent

Het kiezen van de juiste lichtbron

Geplaatst op

Tegenwoordig zijn er vele soorten lichtbronnen te kopen. We vertellen je graag meer over hoe verschillende typen en lagen licht invloed kan hebben op je dagelijks leven en welk soort lichtbron het beste past bij de verschillende kamers in het huis. 

Wat licht feitjes

Het type licht dat je kiest voor een kamer heeft direct invloed op de sfeer en de ‘stemming’ in de kamer. Wat voor soort licht je kiest hangt af van de grootte en de functie van de kamer. Vaak heb je minstens 2 lichtbronnen nodig om de kamer goed te verlichten. Het toevoegen van een extra laagje licht kan de kwaliteit van het licht in huis namelijk drastisch verhogen. Er bestaan 3 ‘lagen’ licht. 

  1. ‘Ambient’ licht:

Elke kamer heeft algemene verlichting nodig. De beste plek om een ambient lichtbron te plaatsen boven je hoofd, dus op een centrale plek op het plafond. Voor een ambient lichtbron kun je dus het beste gaan voor een: plafondlamp, kroonluchter, spotjes of hanglampen. 

  1. ‘Task’licht:

‘Task’licht is zoals de naam al aangeeft bedoeld voor beter licht wanneer je aan het werk bent of met iets bezig bent waar je meer licht voor nodig hebt. Het levert namelijk intens en direct licht op. Ideaal bij het doen van je make-up, om te koken en voor de werkzaamheden in je kantoor. Het beste ‘task’ licht zijn: bureaulampen en werklampen.

  1. ’Accent’ licht:

Met accentverlichting kun je mooie of bijzondere elementen in huis extra verlichten, zoals een lampje boven een schilderij. Accentverlichting dient ook als secundaire lichtbron om de sfeer in de ruimte te vergroten in combinatie met ‘ambient’ licht. 

De kleur van het licht 

De kleur van het licht wordt altijd aangeduid op de temperatuurschaal van Kelvin (K).  Een lage temperatuur op de schaal van Kelvin betekent dat het licht wat geliger is, hoe hoger het getal op de schaal van Kelvin hoe witter of blauwer het licht is. 

  • ‘Soft white’ (geel licht – 2700K tot 3000K): 

Dit is de standaard kleur van gloeilampen, deze is perfect voor in slaapkamers, woonkamers of in donkere delen van het huis. 

  • Warm white (tussen geel en wit licht – 3000K tot 4000K): 

Warm licht is perfect voor in de keuken, ‘werkplekken’ en de badkamer.

  • Bright White’ (tussen wit en blauw licht – 4000K tot 5000K): Deze kleur werkt het beste in keukens en badkamers met chromen of witte accenten. 
  • ‘Daylight’ (blauw licht – 5000 K tot 6500 K):

Daglicht is de perfecte ‘kleur’ om bijvoorbeeld te lezen, het licht is erg prettig voor de ogen.

Mooie lampen kopen?

Lampen voor in alle kamers van het huis vind je bij lampentoppers.nl. Het is hier zelfs mogelijk om je eigen lamp of lampenkap te ontwerpen! Neem snel een kijkje. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over woondesign een aanverwante onderwerpen. Leuk voor de nodige inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ demegaconcurrent.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden