De mega concurrent

Eikenhouten tafel onderhouden

Geplaatst op

Een tafel is een essentieel onderdeel van je woonkamer. Of misschien zelfs in je tuin of werkruimte. Er zijn verschillende soorten tafels qua materiaal, vorm en grootte. De meeste mensen kiezen voor een eikenhouten tafelblad, omdat het er mooi uitziet en het lang meegaat. Maar hoe onderhoud je een eikenhouten tafelblad? Wij hebben het op een rijtje gezet voor je.

Preventie

Het is belangrijk om zuinig te zijn op je eiken tafelblad. Bij een tafelblad van grof materiaal zoals steigerhout zie je bijvoorbeeld al gebruikssporen, dat heeft ook zo zijn charmes. Maar bij een eikenhouten tafelblad ga je voor perfectie. Heb je net een nieuwe eikenhouten tafelblad? Zorg er dan voor dat je hem de eerste week niet met water reinigt, alleen met een droge doek. De olie heeft namelijk even de tijd nodig om te harden, zet hem dus vooral ook niet buiten. Plaats je eikenhouten tafelblad ergens waar de luchtvochtigheid goed is. Eikenhout kan namelijk niet goed tegen wisselingen in droogte en vochtigheid. Een kamer waar de temperatuur stabiel is, zou het beste zijn. Wat ook goed is om te gebruiken zijn onderzetters voor je glazen, je wil natuurlijk geen kringen op jouw mooie eikenhouten tafelblad.

Onderhoud

Indien je jouw nieuwe eikenhouten tafelblad mooi wil houden, is het belangrijk om eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt te doen. Dit hoeft niet veel tijd of geld te kosten, maar het moet wel gebeuren. Zitten er wat vlekken in het eikenhouten tafelblad? Schuur hem dan heel goed, totdat de vlekken zijn verdwenen. Vervolgens schuur je hem nog één keer met fijn papier. Daarna kan er een laagje lak overheen, hiervoor kun je het beste een olie gebruiken in de kleur van jouw eikenhouten tafelblad. Daarnaast kun je hem gewoon poetsen met een vochtige doek, dit is voor dagelijks gebruik.

Conclusie

Een eikenhouten tafelblad is een goede investering, dit soort materiaal gaat lang mee. Daarnaast ben je niet heel veel tijd kwijt aan onderhoud, denk er alleen aan dat je de tafel in de eerste week niet nat maakt. Daarna kun je hem gewoon poetsen zoals je gewend bent. Plaats hem in een ruimte waar de temperatuur stabiel is, schuur en lak hem af en toe zodat je eikenhouten tafelblad geweldig mooi blijft!

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over woondesign een aanverwante onderwerpen. Leuk voor de nodige inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ demegaconcurrent.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden