De mega concurrent

Eikenhout is kwaliteit hout!

Geplaatst op

Mensen kunnen verschillende projecten hebben waar ze hout voor nodig hebben. Zowel binnen als buiten in de tuin is het belangrijk dat er goed hout gebruikt wordt. We willen met je doornemen waarom eikenhout zo goed is. Check het snel. 

Bij https://www.eikenhouthandel.nl/ vind je hoogwaardig hout waar je je voordeel mee kunt doen. 

De voordelen van eikenhout 

Eiken is een van de meest herkenbare en begeerde houtsoorten. De opmerkelijke sterkte en hardheid van dit hout staat binnen de houtbewerkingsgemeenschap buiten kijf. Eeuwenlang hebben de ontelbare soorten van dit hardhout hun weg gevonden in de geschiedenis, dienend als beplanking voor Vikingschepen en binnenbetimmering voor de vergaderzaal van parlementen, terwijl de takken zelfs het wapenschild van Estland omcirkelen. Maar als het gaat om timmerwerk, schrijnwerk en dergelijke, waarom is dit bijzondere hout zo geweldig? 

De vele eiken en hun vele toepassingen

Er zijn meer dan 600 bestaande soorten bekend van het geslacht Quercus (Latijn voor ‘eik’), met de grootste diversiteit aan eiken in Noord-Amerika en China. De grote verscheidenheid aan eiken wordt weerspiegeld in hun verschillende timmertoepassingen; zo is de Noordelijke rode eik – of Champion Oak – een van de belangrijkste eiken voor de houtproductie vanwege zijn lange levensduur en aantrekkelijke kleur, terwijl het hout van de Europese eik zich aanpast aan de omstandigheden waarin het wordt gekweekt en een uniforme kleur en rechte nerf oplevert. Hoewel er veel opmerkelijke verschillen zijn tussen de afzonderlijke soorten, behoort eikenhout over het algemeen tot de meest dichte natuurlijke materialen die er te vinden zijn.

De kwaliteiten van eikenhout gaan echter verder dan de grote sterkte en hardheid. Of je nu wijn, brandy of Schotse whisky maakt, de verschillende Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten geven elk een andere dimensie aan wat gedistilleerd wordt, en kunnen zelfs vooraf verkoold worden om bij te dragen aan de kleur, smaak en aroma van de inhoud. Eikenhouten spaanders worden ook gebruikt voor het roken van vlees, vis en kaas, en de hogere dichtheid van Japans eikenhout maakt het gemakkelijk te begrijpen waarom het door Yahama Drums wordt gebruikt om hun kits een helderdere en luidere toon te geven.

De voordelen van eikenhout in houtwerk

Vanuit puur esthetisch oogpunt zijn de nerven en de textuur van eikenhout voor de meeste houtbewerkers onmiddellijk herkenbaar. Zelfs als je oog niet zo goed getraind is, is het niet moeilijk om de levendige verticale strepen, significante golvende figuren en diverse andere majestueuze nerftekeningen van het hout op te merken wanneer het kwartiers gezaagd is. Er een overvloed aan beitsmogelijkheden voor eikenhout, die het allemaal die bekende verouderde look geven met heel weinig krimp.

Naast zijn stevigheid heeft eikenhout verschillende natuurlijke kwaliteiten die het zeer geschikt maken voor gebruik in interieurs. Het hoge gehalte aan tannine geeft het hout een machtige weerstand tegen insecten en schimmels, terwijl de ondoordringbaarheid voor water het ook veel geschikter maakt voor de scheepsbouw dan andere hardhoutsoorten. Omdat het hout waterbestendig is, kan het met een vernis- of blanke afwerking ongevoelig worden gemaakt voor vlekken, verbleken of barsten als gevolg van droogte.

Tenslotte is eikenhout een van de meest milieuvriendelijke houtsoorten die er zijn. Het productieproces van eikenhout, dat geen chemische behandeling of industriële bewerking vereist, is opmerkelijk rechttoe rechtaan, terwijl de platen eikenhout ook kunnen worden hergebruikt en gerecycled als dat nodig is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over woondesign een aanverwante onderwerpen. Leuk voor de nodige inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ demegaconcurrent.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden